TOP 7 receptů na grilování

Léto je sice ještě daleko, to ale neznamená, že si nemůžeme dopřát nějakou tu dobrotu připravenou na grilu. Kdo má totiž elektrický gril, ten si chuť a vůni grilování může užívat po celý rok. No a kdo ne, ten zatím může aspoň sbírat inspiraci a těšit se na léto. 

Grilovat lze i zdravě

Někteří teď možná namítnou, že grilování nikdy nepropadli a nepropadnou, protože to není zdravé. Tuk odkapávající na rozžhavené uhlí je vůbec neláká. 

Grilovat se ale dá i zdravě, jen musíte vědět, jak na to. Vždyť když maso ogrilujete, rozhodně ho nemácháte v oleji. S trochou nadsázky tak grilování můžeme označit i za dietní způsob přípravy. Jak na to zdravé grilování?

  • Pořiďte si kvalitní gril, na kterém můžete grilovat jako profesionálové. Co třeba grily Weber?
  • Než začnete grilovat, očistěte grilovací rošt od všech zbytků z předchozího grilování.
  • Připravte si kvalitní čerstvé maso.
  • Snažte se zabránit vznícení odkapávajících šťáv. Používejte technologicky vyspělý plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí, pomoci mohou i grilovací tácky, které šťávy zachytí.
  • Vyberte správný způsob grilování. Přímé grilování, kdy se při vysoké teplotě připravují tenké a malé kousky potravin, je ideální pro zeleninu, pečivo, steaky, kotlety, ryby, burgery apod., nepřímé grilování, kdy se potraviny umístí mimo žár, můžete zkusit jen u grilu s víkem. Tímto způsobem ogrilujete věští ryby, vepřovou panenku, jehněčí kýtu, kuře apod.
  • Pohlídejte si teplotu. Každé maso vyžaduje jiný způsob i teplotu přípravy, obecně ale platí, že se maso má na dostatečně vysokou teplotu zprudka opéct a pak teplotu snížit, aby se rovnoměrně propeklo.

Co všechno lze připravit na grilu?

Asi každý si hned představí grilované maso nebo párky a klobásy. To ale nejsou jediné potraviny, kterým grilování sluší. Skvělý je i grilovaný sýr, grilovaná zelenina, houby, ovoce, ryby, tofu, hermelín a další potraviny.

Recept číslo jedna: Grilovaný hovězí steak

Takový grilovaný steak je velká lahůdka, málokdo ho ale vyzkoušel. Je na něj zapotřebí kvalitní maso, které něco stojí. Chuťově se mu ale nic nevyrovná, určitě ho vyzkoušejte.

Maso by mělo být vyzrálé a suché, z mladého zvířete do 2 let věku. Mezi nejoblíbenější druhy hovězího na steak patří nízká nebo vysoká roštěná, svíčková, krk nebo kýta. Kdo má rád šťavnaté maso, ten by měl vsadit na vysoký roštěnec. 

Steak předtím, než ho dáte na gril, bohatě okořeňte solí a pepřem, mírně potřete olejem a ogrilujte je z každé strany na roštu. Stupeň propečení určujte podle vnitřní teploty, kterou zjistíte vpichovým teploměrem.

Recept číslo dva: Grilovaný losos

Lososa osolte, opepřete a položte na středně rozehřátý gril kůží dolů. Zhruba po 4 minutách ho otočte a grilujte 4-6 minut z druhé strany. Ještě horkého lososa posypte citronovou kůrou a dejte na něj lžičku másla utřeného s lisovaným česnekem, solí, pepřem a citronovou šťávou a kůrou.

Recept číslo tři: Plněné grilované žampiony

Šunku, parmezán a česnek nakrájejte na menší kousky, promíchejte, osolte, opepřete, přidejte trochu olivového oleje a třeba i nějakou tu čerstvou bylinku. Žampionům vyloupněte nohu, klobouky naplňte směsí a nechte asi 15 minut opékat na středně rozpáleném grilu.

Recept číslo čtyři: Grilovaný ananas

Ananas oloupejte a nakrájejte na stejně silné plátky. Položte ho na gril, pokapejte limetkovou šťávou a posypte cukrem, případně i skořicí. Plátky pravidelně obracejte, dokud cukr nezkaramelizuje a nevytvoří zlatavý povrch.

Recept číslo pět: Grilované kuřátko

Kuřátko se dá ogrilovat na jehle nebo na stojanu na kuře. Je jen na vás, který způsob zvolíte. Oblíbené je grilované kuře na pivu. Buď ho jím můžete potírat, nebo v případě stojanu ho na plechovku s pivem i posadit. 

Náš tip: Očištěné kuře můžete potřít i marinádou nebo kořenicí směsí z oleje se solí, pepřem, tymiánem, česnekem a třeba i chilli papričkami.

Recept číslo šest: Hamburgery na grilu

Pravé burgery se připravují z mletého předního hovězího masa, kdo nemá rád hovězí, může použít i kuřecí mleté maso, které vytvarujte do placky. Do masa se žádné koření nemusí dávat, nejlepší je, když maso z jedné strany opečete a hned, jak ho otočíte, ho osolíte a opepříte.

Recept číslo sedm: Grilovaná kukuřice

Taky milujete grilovaný kukuřičný klas? Zkuste si ho připravit doma. Kukuřici nejdřív zbavte listů a odstraňte i vyčnívající fousky. Kukuřičné klasy předvařte zhruba 10 minut v osolené vodě, pak je vyndejte a nechte oschnout a vychladnout. Klas potřete olivovým olejem a dejte na gril. Opékejte, dokud nebudou zrnka místy medově zlatá. Těsně před podáváním je osolte.

5/5 - (1 vote)

Podobné příspěvky