Co je to kuskus a je to opravdu tak zdravá potravina?

Kuskus sice patří mezi zdravé potraviny, které můžete zařadit do jídelníčku i v případě, že se snažíte zhubnout, ale rozhodně byste to s jeho konzumací neměli přehánět. Co je to vlastně kuskus, z čeho se tato potravina vyrábí a jak ji můžete využít doma?

Kuskus je vlastně těstovina z pšeničné mouky

Kuskus patří mezi základní potraviny severoafrické kuchyně. Je to velmi jednoduchá příloha, která si našla své místo také v našich končinách. Kuskus jsou malé kuličky krupice, které se vyrábějí ze pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus najdete také celozrnný a jeho výhodou je, že se nemusí vůbec vařit – stačí ho zalít vroucí vodou a máte hotovo. Hodí se k drůbežímu masu, lidé si ho míchají také se zeleninou. 

Jeho výroba je také velmi jednoduchá. Hrudky z krupice se musí usušit na slunci a díky tomu vám i doma kuskus vydrží dlouho, ale pouze při správném skladování. Mějte ho v dobře uzavíretelných nádobách. Před použitím kuskusu se musí hrudky rozdrobit na menší, jinak nevznikne jeho typická struktura. Takto se ale kuskus vyrábí pouze v Africe. V Evropě si musíme vystačit s továrně zpracovanou surovinou. 

Kuskus je tak sice zdravá potravina, ale jedná se o těstovinu, takže je plný sacharidů. Dietáři mohou zvolit celozrnný kuskus, který je zdravější. Tím, že kuskus zalijete jen vroucí vodou, nabude jeho objem, a proto se hodí také do redukčního jídelníčku. Kuskus vám zasytí na mnohem delší dobu než obyčejné těstoviny. Hodně ho konzumují především vrcholoví sportovci, který musí své zdravotní hodnoty udržovat v nějaké hladině. 

Kuskus jako příloha do salátů nebo k masu 

Jak jsme uvedli, kuskus se hodí především k drůbežímu masu. Lidé si ho ale často dávají také do salátů nebo zeleninových směsí. Pokud se rozhodnete ho vyzkoušet, doporučujeme jeho celozrnnou variantu, kterou ocení také ti, kteří se ke sportu tolik nedostanou a mají sedavé zaměstnání. Po této variantě totiž nepřiberete. 

Celozrnný kuskus má hned několik výhod. Obsahuje vitaminy skupiny B, také železo, fosfor, vápník nebo hořčík. Všechno to jsou látky, které naše tělo potřebuje. Klasický kuskus obsahuje mnohem méně všech vyjmenovaných látek, ale najdete v něm také méně vlákniny, a proto je vhodné ho přidat k zelenině, která vlákninu doplní. Navíc v celozrnném kuskusu nenajdete typickou chuť těchto výrobků, takže i když neholdujete zdravým potravinám, nepoznáte, že je kuskus celozrnný. 

K jakým potravinám se hodí kuskus? 

Jak jsme řekli, kuskus stačí jen zalít vroucí vodou a máte hotovo. Můžete do vody přidat kapku kvalitního oleje, například lněného nebo olivového. Kuskus se většinou připravuje jako příloha, kterou doplníte například tu zeleninovou. Někteří ho používají jako zavářku do polévky, ale většinou si ho dáváme společně s čerstvou zeleninou nebo luštěninami. V severní Africe ho lidé konzumují společně s rozinkami, což je možná zvláštní kombinace, ale zaručeně chutná. 

Někdo kuskus označuje za “marockou” těstovinu. Existuje i jiný druh kuskusu, který se nazývá kamut. Je to druh pšenice, který se dnes již moc nepoužívá. Má ale vysoký podíl vlákniny, obsahuje i více minerálních látek než obyčejná pšenice. I v případě kuskusu platí, že je vhodné ho střídat ještě s jinými druhy obilovin. Díky tomu budete mít nejen pestrý jídelníček, ale také do těla dostanete spoustu živin. Kuskus, těstoviny, bulgur nebo jiné přílohy jsou sice základem zdravého jídelníčku, ale zkuste také jáhly nebo pohanku. 

Rate this post

Podobné příspěvky