Jak nejlépe usušit rajčata? Zkuste různé způsoby a najděte ten nejlepší

Při sušení  jakéhokoliv ovoce nebo zeleniny si můžete vybrat, jestli k němu použijete sušičku na ovoce, klasickou troubu nebo čerstvý vzduch, který sice nebude stát žádné peníze, ale zase tato metoda vyžaduje větší prostor. Pokud máte některého druhu zeleniny nadbytek, je sušení nejlepší metodou uchování cenných vitaminů a minerálů, které zelenina nebo ovoce obsahuje. 

Sušená rajčata mohou být skvělou alternativou k čerstvým

V létě máme všichni rajčat nadbytek. Určitě jste se setkali s tím, že jste dostávali rajčata po kilogramech, protože jich bylo tolik, že nikdo nestíhá zpracovat všechna. Můžete z nich udělat domácí kečup, který je velmi jednoduchý na přípravu, ale pokud si chcete rajčata užívat dlouhé měsíce, nejlepší metodou bude sušení. Můžete je sušit mnoha způsoby. Nejjednodušším je sušička na ovoce, která udělá všechnu práci za vás. 

Sušená rajčata se pak hodí do salátů, můžete si je naložit do oleje a mají intenzivní chuť, která potěší každého. Můžete je pak přidat také do pomazánek nebo k těstovinám. Vychutnat si je můžete několika způsoby a sušená vydrží opravdu několik měsíců, pokud je budete správně skladovat. 

Jaká rajčata na sušení použít? 

Na sušení používejte pouze rajčata, která jsou zdravá, nemají žádnou plíseň nebo nejsou jinak poškozená. Nakrájejte je na slabší plátky, cherry rajčata můžete nechat pouze na poloviny. Pokud máte velké kousky, nejdříve z nich odstraňte semínka a dužinu, budou rychleji usušené. Rajčata, stejně jako jiná zelenina, zmenší svůj objem, takže je nekrájejte na příliš malé kousky. 

Jak poznáte správně usušená rajčata? 

Mnoho lidí netuší, jak mají vypadat správně usušená rajčata. Zbavíte je většího množství tekutiny, neznamená to ale, že budou křupavá. Budou vláčná a kožovitá, snadno půjdou zlomit a budou tvrdá, zároveň si zanechají svou krásnou červenou barvu.

Sušička, trouba nebo čerstvý vzduch? 

Takto připravené je dejte na rošty do sušičky a tu nastavte na teplotu, kterou sušička uvádí. Teplotu nastavte na 60 stupňů a několik hodin sušte. Jestli sušičku nemáte, nemusíte zoufat, protože skvěle poslouží klasická trouba. I tady nastavte teplotu na 60 stupňů, rajčata občas zkontrolujte a dbejte na to, aby nebyla přesušená. Stačí je jen rozházet po plechu. Nevýhodou je, že většina domácností má k dispozici pouze jeden nebo dva plechy – v sušičce najdete hned 6-8 roštů, na kterých můžete najednou sušit. 

Sušení na slunci nebo na čerstvém vzduchu sice potrvá o něco déle, výsledek ale také stojí za to, protože vlastně nic neutratíte za elektřinu. Pro sušení je tak nutné si vybrat dny, kdy je skutečně teplo, aby proces netrval dlouho. K sušení rajčat můžete použít drátěná síta, která se hodí spíše na houby, ale usuší jakoukoliv zeleninu. Plátky rajčat můžete posypat solí nebo bylinkami, a rozložené na sítech je nechte sušit asi 3-4 dny. Na noc je vždy dejte zvenku do místnosti kvůli vlhkosti. 

Recept na naložená sušená rajčata 

Sušená rajčata jako taková jsou opravdu pochoutka, ale pokud si chcete opravdu dopřát, zkuste následující recept, ve kterém si ukážeme, jak sušená rajčata naložit do oleje a vychutnat si je také jinak. 

Rajčata nejdříve usušte tak, jak potřebujete. Dejte je do misky, přidejte kapku octa a osolte. Promíchejte suroviny a v malém hrnci zahřejte olev, ale pozor – nesmí se vařit. Rajčata pak naskládejte do skleniček, přidejte listy bazalky, nasekaný česnek a kapary. Nakonec všechno zalijte horkým olejem, sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Sklenice s naloženými rajčaty jsou také vhodným dárkem pro milovníky zeleniny. 

Rate this post

Podobné příspěvky