Co je caffè corretto a kde se tento netradiční nápoj vlastně vzal?

Caffè latte či cappuccino určitě znáte a zřejmě jste je alespoň jednou v životě i ochutnali. Víte, co by vám mohli přinést, když se před vámi v nápojovém lístku objeví caffè corretto.

Jak jde dohromady káva a alkohol

Caffè correto má původ v Itálii. Tento nápoj je vyhrazený pouze dospělým. Kromě espressa totiž obsahuje i alkohol. Většinou se jedná o grappu, což je italská vinná pálenka. Použít se může například i brandy nebo sambuca.

V různých částech země se však tradice vyvíjela odlišně a caffè correto se tak může dochucovat i mnoha jinými druhy alkoholu. Dominantní by vždy měla být chuť kávy. Celek nesmí být příliš intenzivně přebitý alkoholem.

Způsob servírování se různí: Spíše se setkáte s tím, že se alkohol nalije přímo do kávy. Špatně však není ani druhá varianta: Naservírovat alkohol zvláště a nechat na preferencích každého konzumenta, v jakém poměru alkohol přidá.

Obdoby italského nápoje jsou známé i jinde ve světě: Podobný nápoj se servíruje také ve Španělsku, ve Francii ale také ve Skandinávii. Obdoba caffè corretto je známá ve Švédsku, v Dánsku i v Norsku.


Příprava kávy correto

Oblíbenou kávu coreeto si můžete připravit i doma. Příprava je velmi jednoduchá.

  1. Kávovarem necháme projít namletou kvalitní kávu (7g – 90°C)
  2. Do kávy nebo ke kávě přidáme skleničku s 5 ml likérem.
Kvalitní Grappa pálenka

Kávu si můžeme dochutit likérem podle našich chuťových buněk. My vždy vycházíme z následujícího poměru. Teď už jen přejeme dobrou chuť 🙂


Proč je káva opravená

Setkat se můžete i s názvem espresso corretto. Ten je právě známý především mimo domovskou Itálii.

Zde však nápoj v podstatě nemá nikterak dlouhou tradici, ačkoli to zní možná překvapivě. Mainstreamovou záležitostí se káva smíchaná s alkoholem, podávaná pod názvem caffè corretto, stala až ve druhé čtvrtině 20. století. Kávu si dávali rybáři či námořníci, aby se zahřáli.

Samotný název bychom mohli přeložit jako „opravená káva“. Kde se vzal? Historikové dovozují, že  má kořeny pravděpodobně v období fašismu. Káva se tehdy stala nedostatkovou komoditou. Lidé tak museli často vzít zavděk náhražkami, například čekankou. Příliš hořká chuť se pak „opravovala“ alkoholem.

Caffè correto, dříve vnímáno spíše jen jako zromantizovaná vzpomínka na minulost, se tak znovu dostává na výsluní a stojí ve středu zájmu milovníků kávy.