Chov hlemýžďů se v posledních letech dostává k oblibě i v našich končinách. Ve většině případů za to může velmi kvalitní maso, které z těchto suchozemských plžů získáváme. Samozřejmě největším chovatelským státem je Francie, kde se tahle pochoutka řadí k delikatesám.

Jak chovat hlemýždě ve venkovních podmínkách?

Základem chovu je vybrat vhodné místo, pro tvorbu venkovní ohrady. My pro naši „šnečí farmu“ volíme stinné místo, kde upravujeme terén a děláme spád alespoň 15 stupňů. Je to z důvodu, že pokud nám začne pršet, tak ať se šneci neutopí a voda má možnost odtoku. Zeminu je důležité zryt a smíchat s mletým vápnem, tím docílíte snížením PH, které je důležité pro přežití hlemýžďů. (PH7). Celý prostor je vhodné i vydezinfikovat rostlinným postřikem. Prostředí musíme udržovat vlhké. Nyní se dostáváme ke stavbě samotné ohrady. U tohohle kroku volíme pletivo, které budujeme alespoň 20 centimetrů pod zem a tím zabráníme nezvaným hostům (hraboši, krtci, kuny). Celý výběh po bočních stranách zaobalíme do igelitu. Do výběhu zasadíme i mech, kterých krásně udržuje vodu a nemusí mít extra péči. Dále přidáváme dřevo, kamení a děláme úkryt, kam se půjde schovat v případě velkých teplot nebo dešťů. V poslední fázi Vám zbývá už jen tvorba „střechy“. My celý výběh zaděláváme síťovou plachtou.  Jeden z rohů , kde máme skrýš před počasím, děláme i stříšku.  Důležité je celý prostor dostatečně zabezpečit proti úniku či vniknutí nezvaných hostů (ptáci, hlodavci).

 Jak často a čím krmit?

Pokud přijdete s touhle otázkou za x farmáři dostanete skoro vždy jinou odpověď. Názory a rady na tohle se vždy liší. V naší domácí „farmě“ dáváme hlemýžďům vše od ovoce až po hlávkový salát. Držíme se pravidla, že hlemýždi se krmí zeleným krmivem. Důležitým prvkem ve stravě je vápník, který dopomáhá ke zkvalitnění ulity. Vápník dodáváme pomocí rozmixovaných skořápek od vajíček, doplníme vždy moukou. Pokud máte mladé doporučuje se hladká mouka, při starších jedincích polohrubá mouka.

Hlemýžďí maso a příprava

Hlemížďí maso si získalo díky jedinečné chuti získalo milovníky po celém světě. Krom gastronomického průmyslu jsou šneci využívání i kosmetickém průmyslu. Vylučování pěny která se používá k výrobě gelů, krémů atp. .

Šnečí maso buď milujete nebo nenávidíte kvůli slizu, který šnek vylučuje. Jak jistě víte ve Francii a Španělku na tuhle delikatesu nedají dopustit a šnečího masa se tam spořádá x desítek tun za rok.

Díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu kalorii si šneky oblíbí i milovníci dietních jídel.