Jak poznám nedostatek vlákniny a jaké jsou zdroje
Vláknina je sacharidem z rostlinné potravy, kterou naše tělo bere jako nestravitelný sacharid. Pro naše tělo vláknina není energetickým substrátem, naše tělo tedy nedokáže využít její energetickou hodnotu.
Denní příjem vlákniny je 30-50 g, jedině tak dosáhnete ochranného účinku zdraví. I přesto že je denní dávka 30-50 g mnoho lidí ji přijímá pouze ve 15 g. Při dodržování dávkování vlákniny je zapotřebí dodržet také pitný režim, který s příjmem vlákniny by měl být zvýšen. V případě, že by tomu tak nebylo, mohlo by dojít k zácpě.
K čemu napomáhá správný příjem vlákniny?
· K rychlejší redukci hmotnosti
· Ke snížení příjmu živin a koncentraci energie
· K pozitivnímu vlivu na hladinu cukru v krvi
· Ke snížení krevního cholesterolu
· Ke zlepšení peristaltiky střev
· K odstranění zácpy
Jak je to s vlákninou a redukce hmotnosti?
Při zvýšeném obsahu vlákniny v našem těle dochází ke snížení energetického obsahu a pocitu sytosti. Dostatečné množství vlákniny se postará o zpomalení a snížení vstřebávání cukrů a lipidů, mimo to i snížení cholesterolu v krvi a zpomalení nárůstu hladiny cukru v krvi, především po jídle.
Vláknina a zácpa
Naopak nedostatek vlákniny může zmenšovat obsah stolice a díky tomu se v tlustém střevě vstřebá více vody z tráveniny a tím vznikne tuhá stolice, která si vyžaduje vnitřní tlak, který vede k nutnosti zapojení břišního lisu. Nestrávená vláknina zadrží více
TIP: Nemůžete usnout, protože máte v těle nadbytek kofeinu? Potraviny obsahující velké množství vlákniny Vám pomůže snížit uvolňování kofeinu do krevního oběhu. Jak dostat kofein z těla [TIPY]
Jaké účinky má vláknina v trávicím traktu?
V dutině ústní stimuluje slinění a nutí nás déle stravu žvýkat a tím aktivuje pocit sytosti.
V žaludku se více zadržuje voda a tím se objem tráveniny zvětšuje. Vláknina prodlužuje dobu vyprazdňování žaludku.
V tenkém střevu je vláknina oporou pro snížení vstřebávání cukrů, tuků a cholesterolu. Vláknina svou nerozpustností v tenkém střevě zachytává molekuly cholesterolu.
V tlustém střevu podporuje vláknina množení bifidobakterií, které jsou pro náš organismus důležitou součástí. Urychluje posun a zmenšuje vstřebávání škodlivých látek.
Jaké potraviny jsou svým obsahem bohaté na vlákninu?
· Otruby a vlákninové doplňky mohou našemu tělu dát až 20% vlákniny.
· Fazole, hrách, klíčky a sója do 20 %.
· Čočka, vločky, fíky, hořká čokoláda a artyčoky 15 %.
· Zelený hrášek, sušené ovoce, kokos, mandle, avokádo, houby, maliny, rybíz, kukuřičná mouka, pšeničná krupice, celozrnný chléb a popcorn 10 %.
Vlákninu můžete ve svém těle doplnit také různými vlákninovými doplňky, které svým obsahem fungují jako doplňky stravy. Mimo to obsahují pouze známé zdroje a jsou zdraví prospěšné.