Zdravý životní styl a s ním související výživa se dnes skloňuje na každém kroku. Všichni se chceme cítit skvěle a stejně tak i vypadat. Najít však dokonalou rovnováhu mezi chutí k jídlu a spalováním energie, to už tak jednoduché není. Zvlášť při nedostatku času a zvýšené tendenci k sedavému způsobu života. Pokud nepatříte mezi nadšené sportovce, ale přesto přemýšlíte nad tím, co máte na talíři – Low Carb dieta je cesta, jak se udržet ve formě. Co je to Low Carb? – Nízkosacharidová dieta

 

Při Low Carb dietě vyměníte část sacharidů za bílkoviny a zdravé tuky

Než začnete radikálně snižovat sacharidy neboli cukry ve svém jídelníčku, pamatujte na to, že každý člověk je originál. Proto vám tento systém stravování nemusí, z různých důvodů, vyhovovat. Záleží na všem aktuálním zdravotním stavu, toleranci k trávení určitých potravin (např. ořechů či luštěnin), ale také na fyzické námaze během dne. Nízkosacharidová dieta bez lékařského dohledu není vhodná hlavně pro diabetiky a sportovce.

Low Carb jídelníček neznamená, že cukr je výhradně nepřítel

Cukr je překvapivě obsažen v mnohem více potravinách, než si většina lidí představuje. Nejsou to jen vyloženě cukrovinky, sladká dochucovadla, pečivo a nápoje. Žít úplně bez sacharidů je prakticky nemožné a pro naše tělo to dlouhodobě není nic přínosného. V rámci Low Carb systému, jde o snížení sacharidů na nezbytné minimum, ne o totální vyloučení.

O tom, že i v nízkosacharidové dietě určitě najdete to, co máte rádi, vás přesvědčí tento základní přehled ověřených potravin.

 Zelenina by měla tvořit až 45 % z denní dávky

Prakticky veškerá zelenina je skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů a podporuje trávení. Dbejte však na vysokou kvalitu jednotlivých produktů a přiměřenou úpravu tak, abyste zachovali co nevíce vitamínů a nepřidávali zbytečné kalorie. Patří sem o všechny druhy zelených salátů ( rukola, polníček kopřiva atd.), chřest, kořenová a košťálová zelenina (mrkev, celer, ředkvičky, řepa, zelí, brokolice, kedlubna atd.), dále pak samozřejmě rajčata, okurky, papriky, dýně nebo melouny. Brambory jsou také součástí této skupiny, ale ty v omezeném množství.

Maso, vejce, sýry zastupují 20 % z denní dávky

V případě masa a vajec dejte jednoznačně přednost ověřeným farmářským chovům. Maso kupujte raději v chlazené variantě. Je chutnější a můžete tak lépe posoudit jeho kvalitu. Zařadit můžete prakticky všechny druhy masa, ale častěji konzumujte ryby, kuřecí, králičí nebo krutí maso. Občas si můžete stravu zpestřit sušeným nebo uzeným masem či slaninou i sýrem jako Parmazán, Feta či Čedarem. Z mléčných výrobků sem dále patří neslazené plnotučné jogurty, zakysané výrobky, ale také smetana.

Tuky a ořechy představují nepostradatelnou součást nízkosacharidové stravy

Tuky jsou zásadním zdrojem energie při Low Carb stravování. Jsou však víceúčelové, poskytují tělu také např. ochranu nervových vláken v celém organismu. Vybírejte však kvalitní rostlinné, ale i živočišné tuky. Člověk potřebuje obojí. Vynikajícími zdroji jsou všechny druhy oříšků a semen (ovšem bez přidané čokolády či jiné polevy), kokosový tuk, kvalitní olivový olej, přepuštěné či domácí máslo a sádlo.

I některé ovoce a kvalitní čokoláda patří mezi nízkosacharidové potraviny

Bobulovité lesní ovoce, jahody, angrešt, ale také třešně patří mezi ovoce, které obsahuje minimum cukru a zároveň podporuje metabolismus, a tím všechny zdravé procesy v těle. Proto si je můžete směle dopřávat i v dietním režimu. Pohladit chuťové pohárky a odměnit se tak ve svém úsilí, můžete občas i čokoládou s vysokým podílem přírodního kakaa.

Mohlo by Vás zajímat

Keto nebo lowcarb? Jaký je v nich rozdíl?

I když zjistíte, že striktní Low Carb dieta není nic pro vás, můžete tento seznam využít jako inspiraci pro lepší skladbu pestré výživy. Univerzálně účinná dieta neexistuje, důležité je přemýšlet o tom, kdy, co a kolik čeho sníte.